Tere tulemast!

Püreesupp, tomatid ja lükopeen

05.07.2016
Püreesupp, tomatid ja lükopeen

Püreesupp, tomatid ja lükopeen

Kõige rohkem vitamiine saad, kui teed toorsuppi, ent tomatisupi puhul tuleb põgus kuumutamine ainult kasuks, sest tomat sisaldab andioksüdanti ja radikaalipüüdjat lükopeeni, millele omistatakse antikantserogeenset toimet.

Küpsetes tomatites on lükopeenisisldus suurem ja kuumutatud tomatimahlas või tomatipastas on lükopeen kergemini omastatav. Rasv parandab lükopeeni imendumist.

Seega tomatipüreesupi tegemiseks kasuta vastavalt eelistusele kas jämedat sõela (paksem püree) või peenikest sõela (selgem mahl), lisa näiteks inchi õli (saad Umami e-poest) ja soojenda minut ning lisa maitseroheline ja maitseained.

Õli asemel võid kasutada ka leotatud ja püreestatud indiapähkleid, et saada kreemisemat suppi. Pähkleid on parem mitte palju kuumutada.

Üks lihtne tomatisupi retsept:
• 500g tomateid
• 2 spl oliiviõli (või toorsupis inchi õli või 5 spl indiapähklipastat)
• 1 hakitud sibul
• 2 hakitud küüslauguküünt
• 1 spl tumedat agaavisiirupit (madala GIga, võid kasutada ka muud magustajat)
• Maitse järgi Kubija supimaitseainet (ca 1spl) või taimset puljongikuubikut
• Näpuotsaga värsket tüümiani
• 3-4 tassi vett
• Soovi korral soola

Pane hakitud sibul, küüslauk ja maitseained pannile, kuumuta kaane all mõni minut.

Samal ajal tee Versapers või Greenis aeglase mahlapressiga selge või paks püree.

Tõsta kõik komponendid potti, lisa vesi ja lase maitse järgi tasasel tulel podiseda (ca 5-15 minutit).

Toorsupi puhul jäta panniosa välja, kasuta vähem sibulat ja küüslauku ning maitseainete asemel taimset puljongikuubikut.

Serveeri värske tüümiani või murulauguga.